Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuálně z obce > Zahájení rekonstrukce školy

Zahájení rekonstrukce školy



škola 2010O projektu „Energetické úspory objektu ZŠ a MŠ Bolehošť“ se toho v předchozích měsících napsalo již mnoho. Celý projekt se skládá ze dvou částí: stavební práce (zateplení objektu, výměna výplní, výměna klempířských prvků a další stavební práce) a dodavatelská část (instalace tepelného čerpadla). Podklady se začaly připravovat již v lednu roku 2011 a původní termín stavebních prací měl být v průběhu stejného roku. Postupně však přicházely různé vnější překážky (prodloužení lhůt v dotacích, přesunutí do zásobníku projektů, zrušená výběrová řízení atd.), které stavbu odsunuly až na 2. polovinu roku 2013.

V současné době je dodavatelská část stavby před dokončením. Společnost ZIKA CZ s.r.o. zahájila práce počátkem července a většinu prací provedla během prvních dvou prázdninových týdnů. V pondělí 19. srpna byla předána zhotoviteli, společnosti STATING s.r.o., stavební část projektu, kde byl mj. dohodnut i harmonogram prací. Zde bylo složité skloubit stavební práce uvnitř objektu a provoz mateřské a základní školy. Nakonec došlo k dohodě, když okna budou dodána ve zkráceném termínu a jejich výměna začne tam, kde to za provozu nelze. Z tohoto důvodu budou mít děti o jeden týden delší prázdniny a rodiče o jeden týden více starostí. Jiná možnost byla ponechat výměnu oken dle standardního harmonogramu, o cca 2 týdny později, což by se opět neobešlo bez týdenního uzavření školy. Za zmínku možná stojí to, že firma, která měla stavbu původně realizovat, odstoupila na konci června, tedy v době, kdy byla škola již připravena, počínaje 1. červencem, na stavební práce.

Stávající situace kolem stavby nám tak sice komplikuje provoz školy, využití školní zahrady a týden školních prázdnin navíc je komplikací i pro rodiče, ovšem buďme rádi, že škola dostane konečně svůj teplý kabát a ekologické vytápění. Občané žijící v blízkosti školy tak již mohou zapomenout na každodenní hustý hnědočerný dým, zamořující své okolí. O pochybné funkčnosti mnohých oken je zbytečné psát.

Pro návštěvníky školy bude několik následujících týdnů mírně komplikovaných, ale věříme, že vzniklou situaci všichni zvládnou.

Petr Kubiček, starosta obce