Originální původ bolehošťského zelí je dán specifickými půdními podmínkami, ve kterých je tato surovina pěstována. Stoletá tradice výroby umocněná současnou moderní technologií zpracování je zárukou vysoké kvality produkce. Zůstává zachována plná dietetická hodnota zelí s vysokým obsahem původní zelné šťávy bez použití chemických přísad.
Kysané zelí je jemně nakrájené hlávkové zelí, které bylo zkvašeno za pomoci bakterií mléčného kvašení. Má charakteristickou kyselou chuť způsobenou kyselinou mléčnou, která vznikla kvašením cukrů obsažených v nakrájeném zelí.
Kysané zelí má významný zdravotní přínos. Je výborným zdrojem vitamínu C, bakterií kyseliny mléčné, v menší míře pak zdrojem vitamínu K a skupiny vitamínů B, minerálů jako draslík, hořčík či fluor. Kysané zelí podporuje tvorbu krve a hormonů, umožňuje lépe bojovat proti únavě a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pomáhá snižovat krevní tlak a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek. Má odvodňující účinek a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.
400 g vepřové kýty, 2 stroužky česneku, 120 g měkkého salámu, 1 lžíce strouhaného křenu, 200 g kysaného zelí, hrstka sušených hub, 50 g slaniny, 2 lžíce sádla, sůl, mletý pepř, 1 lžička hladké mouky, 1 větší cibule, 3 dcl vývaru z kostí
Z vepřové kýty ukrojíme přes vlákno řez, naklepeme do tenka a mírně osolíme. Pak řízek naplníme směsí. Tu připravíme tak, že nakrájenou cibulku osmažíme na sádle spolu s drobně nakrájenou slaninou, přidáme salám nakrájený na kostičky, překrájené a podle potřeby propláchnuté zelí, strouhaný křen, uvařené překrájené houby, utřený česnek, pepř a vše krátce podusíme. Naplněný plátek masa spíchneme párátkem, obalíme v mouce, vložíme do sádlem vymaštěného pekáče a zvolna v troubě zapečeme. Plněné řízky vyjmeme, výpek zaprášíme zbylou moukou, osmažíme, zalijeme vývarem, rozšleháme a povaříme. Šťávu přecedíme přes hustý cedník, krátce ji podusíme a dochutíme solí. Nakonec do šťávy přidáme druhou část vařených překrájených hub. Jako přílohu můžeme připravit bramboráčky či opékané brambory.
mleté maso, plněné zelím a uzeninou (přesný recept neznáme)
3 větší brambory, 2-3 hrsti kysaného zelí, 1 vejce, 4 lžíce bramborového škrobu, lze přidat trochu vegety nebo podravky, sůl dle potřeby
Brambory oloupeme a nastrouháme na jemné nudličky. Vymačkáme z nich většinu vody a škrobu. Okapané kysané zelí překrájíme a přidáme k nastrouhaným bramborám. Přidáme vejce, 4 lžíce škrobu, případně koření a sůl. Těsto pořádně promícháme a na rozpáleném oleji zprudka smažíme menší placičky. Můžeme podávat samostatně nebo se zeleninou.
1 kyselé zelí, 2 vejce uvařené na tvrdo, 3 vařené brambory, olej, sůl, mletý černý pepř, cibule
Zelí vytlačíme z vody (můžeme pokrájet), přidáme na kostičky nakrájené brambory, na drobno nasekané vejce a ochutíme solí, pepřem a přilijeme trošičku rostl. oleje. Vše promícháme a necháme uležet.
Čerstvé hlávkové zelí, čerstvý kopr, sůl, cukr, citronová šťáva
Zelí si nakrouháme na jemno, trošku osolíme, ocukrujeme, ať pustí šťávu. Přidáme nasekaný kopr, citr. šťávu dle chuti a necháme chvilku odležet.
5 kg čerstvého hlávkového zelí, 1 kg cibule, 2 dcl strouhaného křenu, 2 dcl rostlinného oleje, 1 pikantní Deko, 750 ml octa, 0,5 kg cukr
Zelí nastrouhejte, cibuli nakrájejte na kolečka. Vše ve velké míse smíchejte s křenem, cukrem, octem, Dekem a olejem. Nechte 24 hodin odstát, pak naplňte sklenice a zavřete. Nesterilizujte!
1 balíček kysaného zelí, klobáska (nejlépe šunková), tatarka, cibule
Zelí slijeme, pořádně vymačkáme, překrájíme na menší kousky a smícháme s tatarkou, klobáskou na kostičky, cibulí na kostičky. Necháme v ledničce odležet a vychladit. Podáváme s celozrnným pečivem.
Znáte-li nějaký jiný recept ve spojení s naší obcí nebo blízkého okolí, velmi rádi ho sem zařadíme.
Publikováno:15. 8. 2024
Úplná uzavírka komunikace III/29384 - ulice u pošty, čp. 30 až čp. 70
Číst dále
Publikováno:19. 3. 2024
Kalendář svozu BIOODPADU pro rok 2024
Číst dále
Publikováno:24. 7. 2024
Prodej nosných kuřic
Číst dále