Horní menu

Drobečková navigace

Úvod > Obec > Aktuálně z obce > Kontroly kotlů na tuhá paliva

Kontroly kotlů na tuhá paliva



Majitelům kotlů na tuhá paliva zbývá již pouze několik týdnů na kontrolu

Majitelé kotlů na tuhá paliva, jehož příkon je 10 – 300 kW, které jsou určeny pro ústřední vytápění, musí mít do 31. 12. 2016 provedenou revizní kontrolu.

Důvod nové povinnosti je především správná funkčnost kotlů a postupná modernizace těchto zařízení. Princip je podobný jako u automobilů a jejich technických kontrol.

Podmínky nařizuje zákon č. 201/2012 Sb. o ochraně ovzduší. Podle ustanovení § 17 odst. 1 písm. h) je každý majitel spalovacího zdroje na pevná paliva o jmenovitém příkonu 10 až 300 kW včetně, který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu, povinen provádět jednou za dva roky kontrolu technického stavu a provozu tohoto zdroje. Podle ustanovení § 41 odst. 15 musí první kontrola proběhnout nejpozději do 31. 12. 2016.

Každý kotel má svého kontrolora

Podle typu/výrobce kotle si musí každý majitel najít ve svém regionu servisního technika, který má oprávnění tyto revize provádět (toto doposud platilo především pro plynová topidla). Seznam kontrolorů s oprávněním je možné získat u jednotlivých výrobců kotlů na jejich webových stránkách nebo lze využít seznam odborně způsobilých osob, které najdete např. na stránkách Asociace podniků topenářské techniky (http://www.aptt.cz/opravneni-ozo.php).

Oprávněný technik by se měl prokázat dokladem, kde bude uveden: název a sídlo výrobce, identifikační údaje o oprávněné (proškolené) osobě, seznam typů spalovacích stacionárních zdrojů ke kontrole a dobu platnosti oprávnění.

Doklady o provedené kontrole kotle není třeba nikam posílat, ale je třeba mít je doma uschované pro případnou kontrolu ze strany obecního úřadu obce s rozšířenou působností (MěÚ Kostelec n. O.)

Co se kontroluje?

Při kontrole zkoumá revizní technik kompletně celý kotel, jeho celistvost a těsnost, řídicí jednotku, regulátor a havarijní termostat, ale třeba i to, co a jak se v kotli spaluje.

Během prováděné kontroly revizní technici poskytnou další poradenskou a konzultační činnost. Například poradí, jak ušetřit nebo jak to udělat, aby kotel nekouřil více, než je nutné. Základní prohlídka zabere zhruba 1 h. Její cena je individuální a není zákonem stanovená, stojí 500 až 1 500 Kč.

Pokud bude chtít úřad provést kontrolu a vy nebudete moci předložit osvědčení o kontrole, může úřad fyzické osobě za tento přestupek uložit pokutu do výše 20 tisíc korun. Příkon lze zjistit na štítku kotle nebo v návodu k instalaci. Některé kotle mají uveden jen výkon. Příkon se vypočítá tak, že vydělíte výkon účinností (např. 10 kW/0,80 = 12,5 kW).

Jsou také případy, že část výkonu se předává do prostoru (třeba u krbových kamen) a část do teplovodního výměníku. V tomto případě se nepočítá jen výkon pro vodu, ale celkový příkon topidla.

Pozor, nezaměnit s kontrolou komínu

Kontrola se týká všech kotlů, tedy i těch, které jste koupili i zcela nedávno. Provedená kontrola však nenahradí zprávu o provedení čištění a kontroly spalinové cesty nebo zprávu o revizi spalinové cesty. Je třeba nezaměňovat kontrolu technického stavu a provozu kotle na tuhá paliva, vyžadovanou podle zákona o ochraně ovzduší, za kontrolu spalinové cesty prováděnou podle vyhlášky č. 34/2016 Sb. o čištění, kontrole a revizi spalinové cesty, která je prováděcím předpisem zákona o požární ochraně.

Pokuty za přestupky a správní delikty, pokud je spalinová cesta provozována v rozporu se zákonem č. 133/1985 Sb. ve znění pozdějších předpisů, ukládá a vybírá hasičský záchranný sbor kraje.

(Zpracováno z volně dostupných zdrojů)